Statutul boierului era dat in primul rand de pamanturile detinute acesta fiind si primul criteriu dupa care s-a facut impartirea in micii si marii boieri. Acestia din urma erau marii detinatori de mosii si din randul acestora, domnitorul isi alegea dregatorii, cum ar fi: spatarul (comandantul oastei), logofatul (echivalentul cancelarului), vornicul (echivalentul ministrului justitiei si de interne), vistierul (cel care avea in grija garderoba domneasca si tezaurul), postelnicul (ministru de externe), parcalabul (comandant de cetate de la granita), paharnicul sau stolnicul (cei insarcinati cu degustarea bauturilor domnitorului si cu pregatirea mesei acestuia). Marii boieri erau foarte putini la numar si adesea existau rivalitati intre ei dar uniti ei hotarau cine sa fie domnitor sau cine sa NU mai fie domnitor!
Practic boierii detineau puterea economica, militara si sociala, intotdeauna au cautat sa-si mareasca averile si sa limiteze puterea domnitorului, s-au bucurat de nenumarate privilegii si aveau drept de viata si de moarte asupra amaratilor pe care ii asupreau si nu de putine ori au influentat soarta tarii.
surse: istoriiregasite.wordpress.com, wikipedia,
introducere "Ce au fost boierii mari in Tara Romaneasca" de Neagu Djuvara,
boieri-tradatori-in-istoria-romanilor
introducere "Ce au fost boierii mari in Tara Romaneasca" de Neagu Djuvara,
boieri-tradatori-in-istoria-romanilor
restul episoadelor din Istoria Romanilor: [aici]
Bai, foarte tari episoadele de istorie. Le-am cam sarit pana acum, dar am avut ceva timp in seara asta si le-am citit pe toate.
ReplyDeleteSper sa faci cat mai multe, spor la treaba!
he he stiam eu ca nu sunt singurul fan! ;)
ReplyDeleteHai maaaaaaaaa ca eu m-am declarat fan inca de acum ceva timp!!
ReplyDeletecorect! :) si sunt sigur ca mai exista fani "nedeclarati"
ReplyDelete