Dupa decimarea pecenegilor in luptele cu Imperiul Bizantin, cumanii incep sa preia controlul teritoriilor dintre Nistru si Carpati (in jurul anului 1057). Centrul puterii cumanilor ramane în continuare între Don si Nipru (Cumania albă) până când mongolii ii imping in numar tot mai mare la vest de Nipru până la Dunare (Cumania Neagră, cuprinzand mare parte din Moldova si estul Tarii Romanesti). Stăpânirea lor durează cam două sute de ani, până la marea invazie tătară din anul 1241.
Cumanii aveau ca totemuri vulturi, ulii,soimi sau acvila de munte denumita si pajura, simbol ce aparea pe monezile vremii, de unde si expresia "cap sau pajura".
Conform legendei, fondatorul si primul voievod al Tarii Romanesti, Negru Voda (identificat de unii istorici cu Basarab I) este considerat a fi de origine cumana. Basaraba vine de la cuvantul cuman basar (a stapani) si aba (tata) si inseamna "tata stapanitor"
Denumiri de origine cumana: Coman, Comănescu, Comăneci, Comsa si nume de localităti Comanesti, Vaslui, Teleorman, Bărăgan, Borcea, Caracal, Cornanu, Vadul Cumanilor, Cozia
surse: wikipedia, enciclopediaromanei.ro,
enciclopedia-dacica.ro, theo-phyl.blogspot.com
harta: [aici]
enciclopedia-dacica.ro, theo-phyl.blogspot.com
harta: [aici]
celelalte popoare invadatoare care ne-au tras-o [aici]
Iaics...de astia nu auzisem pana acum (ca nah, cand nu faci Istoria Romanilor nu auzi de "cumani")! Iata cum am invatat ceva nou :)
ReplyDeletenu stiu de ce nu s-a pus mai mult accent pe ei in scoala... avand in vedere ca ca au poposit pe meleagurile noastre timp de vreo 200 de ani pana cand au fost asimilati de populatia bastinasa plus ca fondarea Tarii Romanesti e strans legata de ei...
ReplyDelete