Intre
17 iulie 1942 si
2 februarie 1943 a avut loc cea mai mare si sangeroasa batalie a
WWII, atat ca resurse, victime
(peste 2 milioane de oameni au murit) si poate chiar si importanta. Daca Armata a VI-a Gemana ar fi cucerit Stalingradul (important centru industrial chiar pe malul Volgai) ar fi avut restul Rusiei la dispozitie. Pentru Stalin, caderea Stalingradului era de neconceput si si-a concentrat toate eforturile pentru a nu pierde orasul, reusind pana la urma sa inconjoare si sa elibereze orasul, redus doar la maldare de ruine.
Filmul Stalingrad (productie germana - 1993) urmareste evolutia unui batalion intreg de veterani germani din care nu mai ramane decat o mana de oameni care mor de frig sau dezerteaza. Un alt film foarte reusit despre batalia de la Stalingrad este Enemy at the Gates (2001) unde puteti vedea batalia din ambele perspective.
despre batalia de la Stalingrad: aici
Enemy at the gates chiar mi a placut cat despre Stalingrad inca n am apucat sa l vad.
ReplyDeletetrebuie sa-l vezi! si iti mai recomand un film: "Europa, Europa" despre un tanar evreu care ajunge in Hitlerjungen.
ReplyDeletediseara ma uit la "Saints and soldiers" si oate si la "Medal of Honor" :D
eu am inceput sa citesc cartile lui Sven Hassel si ti le recomand daca nu le ai citit si singura ecranzare dupa cartea Blindatele Mortii, "The Misfit Brigade".
ReplyDeletePermite-mi o micuta corectie: Batalia pentru Stalingrad (azi Volgograd) nu s-a dat pentru ca era un important centru industrial, ci pentru ca Hitler a avut orgoliul de a cuceri un oras care purta numele oponentului sau. Pentru asta, a comis greseala fatala ca, aproape de Moscova fiind, sa schimbe brusc directia inaintarii si mobilizarea principalelor resurse catre Stalingrad. Pentru sovietici, a fost o lupta de orgoliu si mai ales a disperarii - iar din momentul victoriei lor, s-a putut considera ca soarta razboiului a fost intoarsa, incepand ofensiva sovietica generala. A fost, intr-adevar, cea mai mare inclestare de forte din WWII (tot in URSS, la Kursk, a avut loc cea mai mare infruntare de tancuri din istorie). Si pentru ca s-a amintit de Sven Hassel, el spune - parca in "General SS" - ca supravietuitorii nemti de la Stalingrad erau priviti in tabara germana ca niste semizei.
ReplyDeleteda da bineinteles ca orgoliu a avut un rol foarte important si pana la urma s-au batut pentru a cuceri decat niste mormane de moloz pentru ca nu mai ramasese nimic din ceea ce fusese odata stalingrad
ReplyDelete