Monday, August 17, 2009

Ca cainele si pisica

Noţiunea de cacofonie (numită uneori şi disonanţă) se foloseşte în lingvistică şi în muzică pentru a denumi orice fel de asociaţii neplăcute de sunete. Termenul antonim este eufonie.
sursa: wikipedia

Interesant mi se pare ce spunea George Pruteanu despre cacofonie: "[...] Din capul locului vreau să alung o confuzie cam populară. Noţiunea de cacofonie nu provine DIN şi nu e legată DE ideea de... mă-nţelegeţi...! Cacofonie e un neologism format din două cuvinte greceşti: kakos, care-nseamnă "rău, urît, prost" şi phone, care-nseamnă sunet. [...]"
fragment din emisiunea "Doar o vorba SAT-I mai spun", restul transcrierii: [aici]

PS: Mare om George Pruteanu. Dumnezeu sa-l odihneasca!

5 comments:

  1. era intr-adevar un specialist in ceea ce facea,dar din pacate a dus la extrem treaba cu lingvistica,mai ales ideea de a traduce neologismele care ,in general,trebuiesc luate ca atare.
    desenul este minunat,expresia fetei pisicii de nota 10 totusi ma asteptam la un raspuns din partea cainelui: ori unul academic,doar se zice despre catei ca sunt inteligenti,ori unul trivial :D

    ReplyDelete
  2. eu cred ca era nevoie de un terorist lingvistic cum era el, un moderat nu avea cum sa se faca auzit asa cum a facut-o el

    iar cainele e pur si simplu speechless :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:25 PM

    Ca cand aud ca canta corul
    ca cam asa canta cocorul
    ca care din noi
    ca care din voi
    ca cand canta mai tare :D:D:D:D

    ReplyDelete
  4. suberb ce pot sa zic? ma gandesc la un premiu :)))))

    ReplyDelete
  5. Subst. Halucinogena9:30 AM

    octav tzia placut poezia mea ;;) ;;) :D :D :D

    ReplyDelete