Wednesday, May 23, 2012

Istoria Romanilor (ep.14): URSS

Perioada interbelica a fost una de relativa prosperitate pentru Romania, cunoscuta in urma tratatului de la Versailles din februarie 1920 si sub denumirea de Romania Mare, ocupand in aceasta perioada cea mai mare -si completa- suprafata ( 295.641 km2 fata de 238.391 km2 cat are astazi). Tulburarile politice si sociale, culminand cu asasinatele legionarilor, duc la dizolvarea Parlamentului, interzicerea partidelor politice si abrogarea Constitutiei de la 1923, Carol al II-lea instaurand dictatura regala dar problemele interne nu dispar ci se agraveaza, palind doar in fata amenintarilor externe.

La 23 august 1939, se semneaza pactul Ribbentrop-Molotov, un tratat de non-agresiune intre cele 2 mari puteri, care in urmatorii ani aveau sa-si imparta Europa intre ei, cu consecinte grave pentru popoarele intrate fie in sfera nazista de influenta, fie in cea comunista. In contextul capitularii Frantei la 22 iunie 1940 (dupa numai o luna de ostilitati) si retragerea completa a trupelor engleze din teatrul de operatiuni european, Uniunea Sovietica nu intarzie sa-si puna in aplicare planurile de expansiune si pe 26 iunie 1940 inainteaza un ultimatum Romaniei, cerandu-i sa cedeze Basarabia si Bucovina de Nord, dand termen doar 2 zile pentru retragerea trupelor si administratiei romanesti. Ramasa singura in fata URSS-ului, Romania accepta neconditionat cedarea teritoriilor (locuite de 2milioane de romani) si incepe retragerea haotica a administratiei impreuna cu circa 200.000 de civili.

O mica parte a populatiei "invadate" intampina cu urale tancurile sovietice "eliberatoare" si chiar au loc acte de violente anti-romanesti, avand sa regrete numai cateva zile mai tarziu, o data ce rusii aveau sa-si arate adevarata fata. La 2 august 1940, cea mai mare parte a Basarabiei este proclamata Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca iar Sudul Basarabiei, Tinutul Hertei si nordul Bucovinei intra in componenta Ucrainei. Imediat dupa intrarea in noile teritorii, NKVD-ul a trecut la executii si torturi (aprox. 57.000 de oameni), arestari si deportari (circa 100.000). Regiunea este parazilzata economic, epurata social (practic dispar intelectualii si taranii cu avere - "chiaburii") si mai apoi colonizata cu rusi si ucrainieni, in tentativa de a acoperi golul lasat de cei ucisi sau deportati. Limba oficiala devine cea moldoveneasca si se foloseste alfabetul chirilic, sunt introduse scolile cu predare in limba rusa (mai multe ca numar decat cele in moldoveneasca) iar cunoasterea limbii ruse devine oblicatorie pentru avansarea in orice profesie; incepandu-se astfel un lung si dureros proces de rusificare cu consecinte pana in ziua de azi.

mai multe despre ocupatia sovietica: [aici]
despre Republica Sovietica Socialista Moldova: [aici]
o harta cu intreaga evolutie a granitelor Romaniei gasiti [aici]
harta cu evolutia granitelor Europei in WW2: [aici]

PS: numarul pe luna Mai a Revistei Historia este dedicat in intregime istoriei Basarabiei

restul Istoriei Romanilor: [aici]

9 comments:

  1. Interesanta lectia de istorie.
    Multumim!

    ReplyDelete
  2. Este amuzanta imaginea :P

    ReplyDelete
  3. Si aceea este coperta?;))) Tare!!

    ReplyDelete
  4. Blogul asta te face sa fi dependent de el. Intitdeauna apare ceva nou.Foarte interesant articolul si mai ales fotografia sugestiva care arata ca Romania a avut numai de suferit.:)) Tineti-o tot asa!!!

    ReplyDelete
  5. iti recomand intreaga serie "istoria romanilor" sa vezi acolo cat a avut de suferit romania :))

    ReplyDelete
  6. Foarte fain si celelalte.Habar nu ai cu cate informatii noi m-am ales.Istoria a fost intotdeauna una din materiile mele preferate si cand te gandesti ca asta se intampla si in ziua de azi si noi nu ne dam seama!

    ReplyDelete