Thursday, January 13, 2011

Istoria Romanilor (ep. 9): Otomanii


Imperiul Otoman a fost fondat de tribul turcilor oghuzi în vestul Anatoliei in jurul anului 1299 iar primul sultan a fost Osman I (el a batut prima moneda si a extins imperiul pana la granita cu Imperiul Bizantin). In 1453, otomanii cuceresc Constantinopolul si il redenumesc Istambul, fiind astazi singurul megalopolis intins pe 2 continente.

Între secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, Imperiul Otoman a fost una dintre cele mai puternice entităţi politice şi statale ale lumii, intinzandu-se pe 3 continente si amenintand constant marile puteri europene.

Prima confrunare cu principatele romane a fost in 1355 cand otomanii ataca Dobrogea. Si de atunci, mai toti marii domnitori ai Principatelor Romane i-au infruntat pe otomani cu victorii rasunatoare la Rovine (17 mai 1395) Vaslui (10 ian 1475) sau Calugareni (23 august 1595) dar n-au reusit sa opreasca puhoiul otoman si au fost obligati sa plateasca tribut si sa trimita mii de copii si flacai pentru a lupta in oastea otomana. in schimbul acestora Principatele Romane se bucuau de o oarecare autonomie dar pretententii la tron trebuiau mai intai sa cotizeze la Inalta Poarta.

De otomani scapam de abia la 1877, in urma Razboiului de Independenta.

11 comments:

  1. yet again, we were screwed :))

    ReplyDelete
  2. white_tiger_radu11:12 PM

    acuma cine urmeaza? Tiganii? :)

    ReplyDelete
  3. Jalane11:33 PM

    Bai da' turcu ala i-o trage cu fusta aia pe el? Cam ineficient zic eu...:))

    Btw: numele de familie Turcu de acolo o veni?

    ReplyDelete
  4. -pai cred ca ar cam urma nemtii din WW1 ( Ja! Ja! Fick dich!! Ahtung!!.. jeţ commen!! )
    -apoi rusii din WW2 ( da! da! ocin harasho! penis balshoi!! )
    -apoi o buna perioada de penetrare comunista ( asa, tovarase!! ah! uf! te aflai cam departe de linia partidului, nu? )
    - in ultimul episod o incasam contemporan, de data asta de la capitalistii nostri burtosi, indiferent de culoare politica.

    Tiganii? Astia au rozeta mai larga ca a noastra

    ReplyDelete
  5. @Jalane, probabil au decupat un "glory-hole" prin palton. Au fost ditamai imperiul, i-a dus mintea ;)

    ReplyDelete
  6. Sad but true! As fi zis in turca, dar nu cunosc limba! :)
    Evocatoare punerea in scena.

    ReplyDelete
  7. Volpone9:18 AM

    hai ca romanul si popoul lui is aceiasi in toate episoadele... dar uniformele diferite ( si desenate cu migala ) ale cotropitorilor nostri ma fac sa vreau sa le colectionez :)) . N-ar fi misto, niste cartonase d-astea? De marimea unui carnet de elev...pe fata desenul propriuzis, pe spate o scurta istorie. Ce le-am mai colectiona, ce le-am mai schimba intre noi. Si, cu ocazia asta, s-ar mai mari oleaca si gradul de cultura jenerala al incercatului nostru popor :D

    ReplyDelete
  8. Anonymous11:33 AM

    Mai vulpoi, decat sa ne sporim cultura "Jenerala"(o leca sau mai multe) conjugand verbul a fi in genul "ei IS" mai bine dam niste like-uri pe facebook, scoatem calculatorul din priza cand nu-l folosim, separam gunoiul si salvam Planeta de tirania speciei umane. =))

    ReplyDelete
  9. Volpone11:52 AM

    errr...eu unu' speram ca n-o sa observe multa lume ca am pus,la un moment dat, virgula intre subiect si predicat ...si tocmai vorbeam de cultura jenerala :"> .
    George Orwell ( parca el ) spunea odata "cine nu-si cunoaste istoria, risca sa o repete. De-aia ziceam ca episoadele astea ar fi o mana cereasca pt public. Clar ca romanu' nu prea si-a cunoscut istoria, de-a avut atatia "parteneri" de-a lungul epocilor

    ReplyDelete
  10. merci de idee Volpone :)

    dupa ce termin "istoria" o sa fac ceva cu ea, deocamdata nu stiu ce... dar sIGUR o sa fac ceva ;)

    ReplyDelete
  11. buna ideea, dar cartonasele se vor adresa persoanelor peste 18 ani!? :) Octav sa nu uiti sa pui patratelul rosu in colt! :D

    ReplyDelete