Wednesday, November 24, 2010

Istoria Romanilor (ep. 8): Mongolii

Secolul al XIII-lea e marcat de Marea Invazie a Mongolilor, popor nomad de razboinici si crescatori de cai, ce ocupa vastele stepe din Asia. Mongolii traiau in comunitati relativ restranse si erau antrenati de mici pentru a deveni foarte buni calareti si arcasi, dar si in lupta corp la corp. Mongol in limba tunguza inseamna "neinvins".

In 1206 hanul Temüügin uneste triburile mongole, devenind Ginghis-Han (Hanul Hanilor) si punand bazele celui mai mare imperiu din lume, care se intindea de la Marea Chinei si pana in Dalmatia. El moare in 1227 dar fii sai sub conducerea Marelui Han Ogodai, duc mai departe campaniile de cucerire.

Sperand la un ajutor din partea Ungariei, cumanii negri de prin partile noastre se crestineaza rapid (zeci de mii de cumani sunt botezati in raul Milcov chiar de Bela al IV-lea, viitorul rege al Ungariei) dar nimic nu-i poate opri pe mongoli care matura tot in calea lor (distrug aproape complet Roda, Clujul, Sibiul si Oradea)

In 1241, mongolii se retrag subit pentru a alege noul han dupa moartea lui Ogodai, crutand astfel Europa Occidentala. Retragerea nu este insa totala pentru ca se istaureaza statul mongol denumit Hoarda de Aur, intinzandu-se de la Muntii Ural pana la Carpati si avand capitala la Sarai Batu (care va deveni cel mai mare oras medieval cu o popultie de 600.000) .


Popoarele cucerite devin astfel vasale hanilor mongoli si sunt obligate sa plateasca tribute dar se bucura de o oarecare autonomie (sociala si chiar religioasa) pana la sfarsitul Hoardei de Aur, cauzat de epidemia de ciuma, asasinate in randul aristocratiei mongole si a razboielor civile ce au urmat.


Mongol (2008): [trailer]

5 comments:

  1. Dar ce fac domniile invadatorilor reprezentaților clonați ai poporului român că doar au bulendrele pe ei.

    ReplyDelete
  2. Jalane12:20 AM

    Auzi...eu ma gandeam sa faci un serial cu popoarele care NU ne-au invadat. Cred ca ar fi mai scurt, vad ca nu-s multe care ne-au scapat :| :P

    ReplyDelete
  3. white_tiger_radu1:11 PM

    misto. Acum urmeaza tiganii nu-i asa :)

    ReplyDelete
  4. wow da' chiar! trebuie sa vad exact cand au ajuns si astia pe la noi, desi nu se poate spune ca ne-au tras-o atunci cand au venit, astia ne-o trag acum!

    ReplyDelete
  5. Excelentă serie!
    Ar merge una și cu „Preoții”, dacă tot ai făcut-o pe cea cu „Boierii”. Și alte popoare... hmmm... bulgarii o perioadă scurtă, otomanii, rușii (țariști), sovieticii.

    Ps. La țigani poți să faci una inversă, că le-am traso mult și bine în perioada de robie.

    ReplyDelete