Elemente slave au patruns pe teritoriul dacilor inca din secolul I e.n. dar de abia prin secolul V, odata cu destramarea puterii hunilor si pe fondul unor cresteri demografice si dezvoltarii militare a inceput expansiunea slavilor. Ei au plecat de undeva de pe teritoriul Poloniei de astazi si s-au raspandit in mai toata Europa, impartindu-se in 3 mari grupuri: slavii de vest (poloni, cehi, slovaci, sarabi), slavii de est (rusi, ucraineni) si slavii de sud (sloveni, sirbi, croati, bulgari,).
Slavii au intrat in vechea Dacie pe doua directii: una la est de Carpati (la Sarata Monteoru fiind descoperita o necropola cu peste 1500 morminte de incineratie) si cealalta pe la vest de tara noastra, prin valea Tisei.
Componenta slava este cea de a treia, dupa cea dacica si romana, care desavarseste formarea poporului roman si a limbii romane. Timp de 5-6 secole, slavii stabiliti pe teritoriul tarii noastre, au facut schimb de elemente de cultura si civilizatie cu populatia autohtona pana cand au fost asimilati, formandu-se un nou popor.
De la slavi am preluat elemente de organizare administrativa (cnezate si voievodate), alfabetul chirilic, multe denumiri de locuri si ape (Ciorogarla, Snagov, Jilava, Ialomita, Dambovita, Prahova etc) obiceiuri ca intampinatul cu paine si sare iar vocabularul limbii romane de astazi este in proportie de cca 20% de origine slava.
No comments:
Post a Comment