Prima campanie romana de cucerire a spatiului carpato-danubiano-pontic din 87 e.n. a fost un esec total, romanii fiind prinsi intr-o ambscada la Tapae, unde o intreaga legiune romana este nimicita, inclusiv generalul campaniei (vesti care au inspaimantat Roma). In urma acestei victorii, regele dac Diurpaneus primeste numele Decebalus (cel curajos/cel puternic). In 88 e.n. romanii revin si dupa o noua batalie la Tapae se incheie o pace favorabila dacilor, Decebal primind bani, arme si mestesugari pentru a apara granitele Imperiului Roman. In aceasta perioada statul dac s-a consolidat si a prosperat.
In anul 101 e.n. Imparatul Traian invadeaza Dacia cu o armata vasta ce nu a putut fi oprita ci doar incetinita de Decebal si razboinicii lui. Dupa pacea din 102 e.n. armata romana isi stabileste baza chiar langa Sarmizegetusa, capitala Daciei (in daca insemna Cetatea din Stanca) si tot acum se construieste si podul peste Dunare (proiectat de Apollodor din Damasc), pregatind astfel urmatoarea campanie de cucerire.
Razboiul din 106 e.n. a fost unul mult mai sangeros si devastator (ca pedeapsa impotriva rebeliunii dacice; si aceasta destul de sangeroasa), Sarmizegetusa a fost cucerita, Decebal a fugit in munti si a preferat sa se sinucida decat sa cada prizonier; armata sa continua insa lupta pentru putin timp.
Dupa victoria totala asupra dacilor, Traian declara 123 de zile de sarbatoare in intreg Imperiu Roman si comanda constructia Columnei lui Traian (replica acesteia o gasiti la Muzeul National de Istorie si chiar merita studiata cu atentie!).
Si, dupa cum stim, in urma contopirii dintre soldatii romani si femeile dace ramase fara barbati a inceput formarea poporului roman. Cum spuneam: ne-au tras-o!
sursa: wikipedia
ei, nu ne-au tras-o noua, le-au tras-o dacilor... si din "dragostea" asta a lor s-a nascut românul :p
ReplyDeletedescriere pai proasta nu cred ca putei gasi... :))) de unde ai luato?? din cartile comuniste de clasa 4-a?
ReplyDeletetrebuia sa comentezi tu ceva... e doar un rezumat incropit de pe wikipedia.
ReplyDeleteimi pare rau sa te dezamagesc dar vor mai urma astfel de lectii de istorie!
:)) nu ma deranjeaza lectiile de istorie sau desenele, ci exprimarea ta. la cum scrii si cum formulezi nu ai avea probleme sa te angajezi la cancan =))) jurnalisti de 2 lei. tu ramai la desene !!!!
ReplyDeleteiarasi trebuie sa ma scuz ca imi place sa vorbesc corect romaneste si ca am folosit un ton mai oficial dar chiar am incercat sa prezint niste date istorice (pe care poate nu toata lumea le stie sau si le aduce aminte)
ReplyDeleteDar cine a zis ca n-a fost romantic?
ReplyDeleteMultam pentru lectia de istorie ;)
Asta pe bune a fost dura :| in primul rand ca dau bacul la istorie si tocmai despre asta invatam acum... cica (invat cercetandu-ti tot blogul)...... in al 2-lea rand pentru ca mi-ai cam aratat istoria romanilor intr-un desen si 3 cuvinte.... ai dreptate!
ReplyDeleteun raspuns ca al tau valoreaza cat 1000 de critici :)
ReplyDeletese prea poate... din curiozitate, de ce zici asta? XD
ReplyDeletenever mind
ReplyDelete