Wednesday, May 12, 2010

Istoria Romanilor (ep. 2): Gotii

Dupa cucerirea Daciei de catre romani, poporul roman se forma de zor, in liniste si prosperitate in tinutul carpato-danubiano-pontic, asta pana cand prin secolulul al III-lea au inceput sa dea navala GOTII, o populatie barbara si razboinica de origine scandinava, care s-a impartit in multe alte popoare si s-a raspandit in toata Europa, ajungand si pana in Rusia si Asia Mica.

Gotii au fost primii barbari care au facut probleme serioase Imperiului Roman iar in nordul Daciei au inceput sa se extinda dupa anul 200 si au ajuns pana in Grecia. Imparatul Aurelian (270-275 e.n.) a condus o expeditie victorioasa impotriva gotilor din Dacia si a castigat titulatura de Dacicus Maximus dar din cauza problemelor din Imperiu si a navalei continue de goti si alte popoare barbare, acesta e nevoit sa cedeze in fata lor si Dacia cade prada invadatorilor. Oficial, gotii sunt denumiti federati ai Imperiului Roman insarcinati cu protejarea Dunarii.

Asezarile gotilor sunt concentrate in campia rasariteana (Moldova si partea estica a Tarii Romanesti) in timp ce partea centrala si muntoasa a Daciei ramane predominant ocupata de populatia daco-romana ramasa in urma retragerii administratiei romane.

2 comments:

  1. olahus11:58 PM

    total off-topic, dar trebuie marcat: interviul pe care mi l-ai acordat figureaza in Timeline-ul Metropotam, colectia celor mai bune articole publicate de revista in cei 4 ani de existenta.
    http://metropotam.ro/timeline
    si de acolo alege 2009

    ReplyDelete