Friday, May 28, 2010

Istoria Romanilor (ep. 3): Hunii

Dintre toate popoarele migratoare ce au invadat Europa, nici unul nu a fot mai temut si detestat ca cel al hunilor. Ei au fost un popor nomad de origine mongoleza, care, dupa secole la rand in care au fortat granita cu Imperiul Chinez, si-au indreptat atentia catre vest, unde au inceput sa migreze in jurul anului 370 e.n. Razboinicii huni erau mici si indesati si dupa ce ca erau urati isi mai si crestau fata cu sabiile cand pierdeau cate un 'frate" sau mai ales conducator in lupta. Pe caii lor mici de stepa erau foarte rapizi si inarmati cu arcuri composit, foarte ficiente, reuseau sa-si atace inamicii si sa se retraga inainte ca acestia sa se dezmeticeasca.

Prin Dacia hunii au trecut ca
voda prin loboda si au jefuit si parjolit totul in cale. Probabil pe atunci a inceput romanul sa se faca frate cu codrul. De frica hunilor, soldatii romani au distrus podul de peste Dunare, ca sa le opreasca inaintarea (n-au facut decat sa-i incetineasca).

In perioada lui Attila supranumit si "Biciul lui Dumnezeu", hunii au terorizat toata Europa [
vezi harta], de la Constantinopol (care an de an platea impozit din ce in ce mai mare ca sa nu fie atacat, ajungand sa dea de la 350 kg aur pe an la 2100 kg aur) pana la Roma (la zidurile careia ajung in anul 452 e.n., dar se retrag convinsi fiind de Papa Leon cel Mare)

In cele 2 secole in care hunii si-au facut de cap, ei au suferit o singura infrangere, in anul 451 e.n. in fata unei armate aliate, de romani si vizigoti, conduse de generalul roman, nascut in Dacia, Flavius Aetius. Batalia din Campiile Catalaunice avea sa marcheze inceputul declinului hunilor, accelerat de moartea lui Attila in 453 e.n.


4 comments:

  1. Jalane2:07 PM

    A inceput sa imi placa mult serialul tau cu istoria romanilor. Mai ales ca eu nu prea am studiat asa ceva :) Me likey :D

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:51 PM

    Care Dacia la ora aia..?

    ReplyDelete
  3. "nascut pe teritoriul fostei Dacia" poate ar fi mai corect. daca urmezi linkul pe care l-am pus ca referinta vei afla mai multe despre acest general roman de origine dacica

    ReplyDelete