Cu totii avem mai multe personalitati, masti pe care le afisam in functie de context. Termenul "masca" nu are un sens negativ, nu inseamna ca suntem intr-un fel si ne afisam in alt fel... Cuvantul "personalitate" vine din latina, unde “persona” inseamna “masca”. In teatrul antic masca nu era folosita ca sa ascunda identitatea unui personaj, ci mai degraba sa faca acel personaj mai usor de recunoscut. Cand suntem la servici avem o masca, acasa cu parintii avem o masca iar cand iesim cu prietenii avem alta masca. Intrebarea e cate masti avem fiecare dintre noi, care e cea mai puternica si cat de aproape suntem de schizofrenie? :))))
Me myself and I - De La Soul
Nu e vorba despre schizofrenie, ci doar putina sociologie. Societatea este un macrogrup, cele mai cunoscute fiind: familia, prietenii, locul de munca sau scoala (uneori aceste grupuri se suprapun, colegii de munca iti sunt si prietenii cu care iesi la bere; cu cat suprapunerea este mai mare, cu atat te apropii de un model ideal - prelungirea timpului acordat loisir-ului si in orele de servici). Apartenenta la grup este data de respectarea unor norme exterioare ( niste scheme de a gandii si actiona ce asigura o coerenta comportamentala in cadrul grupului). Aceste norme provin din obiceiurile, legile grupului respectiv. Ma rog, daca te intereseaza subiectul aprofundezi singur.
ReplyDeleteAi cate masti ai, cea mai tare e aia pe care o pui cand esti cel mai descoperit sau cel mai insetat de ceva..., ca tot aia e (se mai schimba dorintele la ai mai curiosi dar nu sar chiar departe una de alta:p), si pana la schizofrenie drumul e lung sau scurt dupa cat de mult iti intretii deriva sau nu, sau dupa cat de lene iti e in general, ca tot aia e. :D . Deh, s-a dat liber la schizofrenie. Sa vedem ce face lumea cu cinema-ul la purtator
ReplyDeleteadevarate lectii de sociologie, psihologie etc...
ReplyDeletema bucur ca v-am gadilat interesul :)