Wednesday, May 04, 2011

Istoria Romanilor (ep. 11): Imperiul Tarist

In urma razboiului ruso-turc din 1806-1812, victoriosul Alexandru I al Rusei avea pretentii sa primeasca de la Imperiul Otoman Tara Romaneasca si Moldova, aflate in acel moment sub dominatie otomana. Doar iminenta atacului lui Napoleon a facut ca pretentiile Imperiului Tarist sa scada treptat: de la ambele tari romane, doar la Moldova, ca pana la urma sa se limiteze la teritoriul dintre Nistru si Prut (teritoriu cunoscut sub numele de Basarabia de cand in sec al XIV-lea Alexandru Basarab a cedat aceasta zona catre voievodatul Moldovei.) Iscusinţa negociatorului francez Gaspard Louis Andrault, conte de Langeron, care servea interesele ţarului, a permis însă şi anexarea părţii răsăritene a Moldovei desi nu facuse parte din provinciile otomane, prin extinderea frauduloasă a denumirii de Basarabia la toate ţinuturile dintre Dunăre şi Hotin. Astfel Tratatul de la Bucuresti (16/24 mai 1812) incalca fraudulos legile internationale din moment ce Impreiul Otoman cedeaza rusilor teritorii pe care nu le detine!

Dupa anexarea Basarabiei de catre Imperiul Tarist, turcii si tatarii parasesc imediat aceste teritorii, impreuna cu 30.000 de moldoveni, cu toti se stabilesc in Dobrogea (inca provincie otomana) si in locul lor vin 60.000 de bulgari si gagauzi si 150.000 de rusi, care se stabilesc preponderent la orase. Basarabia devine astfel Gubernia Basarabia (provincie ruseasca). Procesul de rusificare a inceput si el imediat prin impunerea limbii ruse ca limba oficiala si a denumirilor rusesti sau chiar otomane in detrimentul celor romanesti (Chişinău devine Kişiniov, Cetatea Albă - Akkerman etc). Nu era vorba de anti-romanism ci pur si simplu Imperiul Tarist cauta sa stearga istoria moldoveneasca a Basarabiei.

In 1910 doar 70% din populatia Basarabiei mai era de origine autohtona.

La 1897 populatia Imperiului Rus era de 128 de milioane de locuitori din care doar 45% erau rusi, ceilalti fiind peste 100 de grupuri etnice mai mult sau mai putin asimilate.


5 comments:

  1. Credeam că în sfârșit ai dat jos pantalonii și cotropitorilor.

    ReplyDelete
  2. cum am mai spus la un moment dat: nu e nevoie ca invadatorii sa-si dea pantalonii jos pentru ca ei ne-au tras-o "la modu' fin", fara sa se murdareasca! iar rusii ne-au tras-o FIN rau de tot!!!

    ReplyDelete
  3. Frumoasa lectie de istorie a Moldovei.
    Nu mi-au placut niciodata rusii astia.

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:12 PM

    si asa am pierdut Basarabia... pana 100 de ani mai tarziu.

    ReplyDelete
  5. Jalane11:27 PM

    Hopasa...mai e un pic si se termina istoria. Sunt curioasa ce faci atunci :))

    ReplyDelete