Ca toate grupurile nomade care au avut succes, maghiarii s-au format prin adăugarea unor straturi diferite la un nucleu primitiv omogen. Acest nucleu este reprezentat de o populatie de origine fino-ugrica din spatiul cuprins intre Muntii Altai si nordul Iranului. Au fost crescători de reni înainte de a adopta calul către începutul erei noastre. Puţin mai târziu, au intrat în contact cu iranienii din stepă, în special cu alanii, apoi, s-au aflat vreme îndelungată în relaţii cu triburi turanice. Maghiarilor li s-au alăturat fără îndoială onogurii, de unde şi numele de unguri sub care acest popor a fost cunoscut de lumea creştină.
Către secolul al VII-lea sau al VIII-lea, maghiarii au părăsit regiunea Kamei pentru Ucraina Orientală, între Volga şi Doneţ, şi au adoptat un stil de viaţă din ce în ce mai nomad care a dat o puternică unitate acestui popor amestecat.
Ungurii au intrat în număr mare în Transilvania în anul 862 ca trupe de mercenari, aliati imparatului grec Leon al VI-lea, care dorea sa-l ia prin invaluire pe tarul bulgar Simeon. Succesul maghiarilor 1-a neliniştit pe Leon al VI-lea si i-a abandonat pe maghiari care, prinşi între bulgari şi pecenegi, s-au aflat într-o situaţie imposibilă. Singurul mijloc de a scăpa a fost să pună Carpaţii între ei şi duşmanii lor.Arpad pare să fi ocupat mai întâi Transilvania, apoi pare sa-şi fi stabilit centrul puterii sale în jur de Esztergom, pe cotul Dunării.
Maghiarii şi-au dat repede seama că noua lor ţară era o răscruce ideală care le permitea să se năpustească, după plac, asupra restului Europei. Întregul continent a fost răvăşit, cu excepţia regiunilor atlantice (jefuite deja cât s-a putut de vikingi) şi a Spaniei. Au fost atraşi mai ales de două regiuni: Bavaria, vizitată de unsprezece ori, şi Lombardia, atacată în treisprezece rânduri.
In secolul al X-lea maghiarii au inceput ocuparea Transilvaniei, procesul terminandu-se abia la sfarsitul secolului al XII-lea, in timpul regatului lui Bela al III-lea al Ungariei (1172 – 1196). In paralel cu ocuparea, s-a desfasurat intre secolele XI-XIII un amplu proces de colonizare. Dificultatile nu au intarziat sa apara, in special din pricina impotrivirii populatiei autohtone si a lipsei oamenilor necesari administratiei si armatei.
celelalte popoare invadatoare care ne-au tras-o [aici]
atunci cand incarci un personaj pe mojizu.com cu ce extenisie il pui
ReplyDeletejpeg-uri export din psd, 500x500px RGB 150dpi (daca export din illustrator cu aceleasi conditii nu-mi accepta imaginea)
ReplyDeletebafta
ms
ReplyDelete