Tuesday, September 28, 2010

Konigstiger - King Tiger (Panzer II 1943)

Konigstiger sau King Tiger a fost introdus in teatrul de razboi la inceputul lui 1944 si a luptat in Normandia, Olanda si in Ardeni, devenind rapid cea mai temuta arma pe campul de lupta datorita tunului imens de 88mm (astfel de tunuri erau folosite numai anti-aviatie) si blindajului aproape impenetrabil. King Tiger se deplasa cu o viteza de maxim 41.5kmh si putea distruge o tinta cu blindaj de 150mm de la 2200m distanta. Raza de actiune, mobilitatea turetei si acuratetea de tragere erau semnificativ mai mari decat a oricarui model de tanc al aliatilor, ceea ce facea din King Tiger un tanc exceptional pentru batalii in camp deschis unde putea ataca tancurile inamice inainte ca acestea sa il aiba in raza lor de actiune!

Avea insa si cateva puncte slabe: viteza mica pe teren accidentat (17kmh) si consum foarte mare de combustibil 500l per 100km iar capacitatea rezervorului de 860l ii oferea o autonomie de numai 110km inainte sa necesite realimentare. Intre decembrie 1943 si martie 1844 au fost produse 485 de unitati si cele mai multe dintre ele nu au fost distruse in lupta ci abandonate din cauza problemelor mecanice sau a lipsei de combustibil.


mai multe: [aici] si [aici]

5 comments:

  1. esti interesat de tancuri, sunt o pasiune dea ta? ca si fratele meu cauta tancuri...rupe netu cu astea, tot ce e de aparare nationala ;=)))


    hai cai fain blogu :D am si eu unul :P dc doresti putem face schimb de bannere :D

    ReplyDelete
  2. sunt pasionat de istorie in general si tocmai lucrez la o macheta a tancului asta si deja a devenit traditie cand fac o macheta sa-i fac si schita tehnica si sa vb despre el pe blog.

    ReplyDelete
  3. SUBST. HALUCINOGENA6:49 PM

    octav :P cu un rezervor de 860 l putea sa mearga maxim 172 de km nici pe departe 110 km :P

    ReplyDelete
  4. mda... ciudat. am verificat si asa scrie in descrierea tehnica de unde am luat toate detaliile...

    ReplyDelete
  5. SUBST. HALUCINOGENA9:16 PM

    mda asta am citit si eu pe link-urile puse : "Fuel consumption was enormous with the Mayback V12 engine needing 500 liters per 100km. This was a problem at that time as Germany was in constant shortage of fuel. It carried 860 liters of fuel giving it a maximum range of about 110km on the road and 80km cross country." dar totushi :-? cum e corect ? rezervor de 560 de litri ca sa mearga 110 km sau rezervor de 860 de litri ca sa mearga 170 de km ?/:)

    ReplyDelete