Tuesday, January 29, 2013

Istoria Romanilor (ep.15): Ungaria

In 1938, pentru a asigura pozitia de aliat a Ungariei, conduse inca din 1920 de fostul amiral austro-ungar Miklos Horthy, Germania nazista si Italia fascista a lui Musolini semneaza la 2 noiembrie primul arbitraj de la Viena, prin care Ungaria anexeaza o mica partea a Slovaciei iar in martie 1939 cele doua membre ale Axei, sprijina ocuparea Ruteniei (Ucraina Subcarpatica) de catre Ungaria.

La 30 august 1940 este semnat Dictatul de la Viena (cunoscut si ca Al doilea arbitraj de la Viena) prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste (asta dupa ce tocmai cedase Basarabia Rusiei, Romania fiind impartia conform pactului Ribentrop - Molotov).


Ungaria se declara foarte nemultumita pentru ca a primit doar jumatate din intreg teritoriul Transilvaniei. Administratia romana se retrage astfel umilita din Transilvania de Nord iar populatia maghiara intampina la 5 septembrie 1940 trupele horthiste cu entuziasm si considera separarea de Romania ca o eliberare. Inca din prima zi au loc de la batai si executii sumare pana la incendieri ale caselor si bisericilor si adevarate masacre ale romanilor, trupele horthiste bucurandu-se de sprijinul localnbicilor maghiari in identificarea caselor unde locuiau romani. Au loc arestari, torturi si expulzari, tintele preferate fiind preotii, invatatorii si oricine considerat periculos regimului. Pe langa toate acestea s-a pus in practica si un program de maghiarizare. Aproape concomitent cu terorizarea etnicilor romani, Horthy a trecut la exterminarea si deportarea evreilor din noul teritoriu, care paradoxal, erau in marea lor majoritate de etnie maghiara.

După răsturnarea guvernului Antonescu la 23 august 1944 și întoarcerea armelor contra Germaniei naziste, armata română a participat în toamna anului 1944 la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Uniunea Sovietică a acceptat ca Transilvania de Nord să revină României, cu condiția instaurării la București a unui guvern procomunist. Administrația civilă română a revenit în Transilvania abia în martie 1945, după formarea guvernului condus de Petru Groza.

La Conferina de Pace de la Paris, se prevede nulitatea acordului încheiat prin „arbitrajul” de la Viena și restabilirea frontierei existente la 1 ianuarie 1938 între România și Ungaria.

Dictatul de la Viena: [wikipedia]
Masacrele din Transilvania de Nord: [wikipedia]

restul episoadelor "Istoria romanilor": [aici]

No comments:

Post a Comment