Saturday, October 22, 2011

Saul Steinberg

Unul dintre cei mai apreciati caricaturisti "americani" a fost un roman: Saul Steinberg. El a fost cel mai de succes si apreciat caricaturist de la New Yorker. S-a nascut pe 15 iunie 1914 la Ramnicu Sarat, a studiat 1 an Filosofie la Universitatea din Bucuresti, apoi Arhitectura la Milano, unde si incepe sa publice in revista Bertoldo dar si in Life Magazine si Harper's Bazar.  Fugind din calea fascismului, ajunge in Republica Dominicana, unde asteapta viza pentru SUA fiind deja in discutii cu New Yorker, care ii si faciliteaza obtinerea vizei in 1942.

Stilul sau filosofic, aproape poetic, cat si spiritul sau critic l-au propulsat in elita caricaturistilor de pe scena americana si a lumii.

In aproape 60 de ani de cariera la New Yorker, Saul Steinberg publica  peste 90 de coperti si 1200 de desene, facandu-l sa fie foarte iubit de  publicul american, astfel incat in 1946 este este inclus in prestigioasa  expozitie "Fourteen Americans" de la Museum of Modern Art, New York. O  retrospectiva a operei sale a fost expusa in 1976 la Whitney Museum of  American Art, tot in New York si postum, in 2002 la Valencia.

No comments:

Post a Comment