Saturday, September 10, 2011

Istoria Romanilor (ep.13): Germanii

Un mic pion in jocul marilor puteri (ca intotdeauna de altfel), Romania se gasea la izbucnirea Primului Razboi Mondial in zona de intersectie a trei mari imperii: Austro-ungar, Rus si Otoman, fiecare cautand sa-si mareasca sfera de influenta prin orice mijloace. Desi condusa de Regele Carol I, care era de origine germana, Romania a intrat in razboi impotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Imperiului Otoman si Bulgariei (Puterile Centrale), alaturi de Franta, Imperiul Rus, Marea Britanie, Italia si SUA, cu scopul clar de a recastiga Transilvania (alipita Regatului Ungariei in 1867). Rusia nu s-a grabit sa recunoasca dreptul Romaniei asupra Transilvaniei de teama ca mai apoi va revendica si Basarabia (alipita in 1812), intarziind astfel intrarea in razboi a Romaniei alaturi de Aliati.

Campania militara a inceput promitator, romanii obtinand ceva victorii in incercarea de a trece Carpatii in Transilvania dar pregatirea si aprovizionarea mult superioara a germanilor si austro-ungarilor, ajutorul timid al rusilor si atacul bulgarilor spre Constanta au dus rapid la caderea Bucurestiului sub ocupatie germana la 6 decembrie 1916 si retragerea Guvernului si Curtii Regale la Iasi. Moldova a facut fata atacurilor germane numai datorita trupelor rusesti trimise mai mult de teama unei invazii pe teritoriul propriu. Dupa succesul bolsevicilor in Revolutia din Octombrie 1918, Rusia se retrage din razboi (onorand promisiunea fata de germani care au sprijinit Revolutia Rosie) lasand astfel Romania prada invadatorilor si fortand-o sa incheie
Tratatul de la Bucuresti prin care ceda Dobrogea de Sud (Cadrilaterul) si Dobrogea de Nord Bulgariei, trecatorile din Carpati Austro-Ungariei si petrolul pe 90 de ani Germaniei. (caricatura franceza ilustrand Pacea de la Bucuresti: [aici])

Umilinta n-a durat totusi mult, pentru ca dupa scoaterea Bulgariei din razboi, Romania reincepe ostilitatile impotriva Puterilor Centrale deja perdante pe frontul de vest si totul e bine cand se termina cu bine, adica cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 dar asta e alta poveste, dragii mosului.


sursa: wikipedia

1 comment:

  1. pacat de teritoriile pierdute si neredobandite niciodata

    ReplyDelete